Noua descoperire care ne arată de ce smalțul dinților e atât de puternic

de: Teodora Tudosie
30 09. 2019

Smalțul dinților este cea mai puternică structură din corpul uman, iar cercetătorii ar putea veni acum cu explicații adiționale în acest sens.

Smațlul este învelișul exterior care îți protejează țesuturile din interior. În fiecare zi, aplicăm presiune pe acesta, de fiecare dată când mestecăm ceva. Partea interesantă e că poate suporta o presiune de 90 de kilograme, atunci când mesteci sau scrâșnești din dinți. Totuși, deși smalțul dinților este cel mai puternic țesut din corpul omenesc, acesta nu se poate regenera de unul singur.

De altfel, smalțul este extrem de durabil. Depășește cu mult durata de viață a unui om și poate rezista chiar și zeci de mii de ani.

De ce smalțul dinților e atât de puternic

O nouă abordare, prin care oamenii de știință au putut observa mai bine smalțul dentar ar putea explica de ce această structură este totuși atât de puternică.

Răspunsul pare să aibă legătură cu ceea ce oamenii de știință numesc „structura ascunsă” din smalț. Ar fi vorba despre un aranjament structural minuscul al nanocristalelor care fac parte din acesta. Aceste cristale extrem de mici sunt alcătuite din hidroxiapatită. Particulele sunt minuscule, chiar mai mici decât o miime din grosimea unui fir de păr. Acesta este și principalul motiv pentru care au fost, până acum, extrem de dificl de observat.

La o privire mai atentă, cercetătorii au observat că nanocristalele de hidroxiapatită sunt orientate altfel decât aveau aceștia impresia. Astfel, o eventuală crăpătură s-ar extinde mult mai greu, totul datorită orientării nou-descoperite a acestor nanocristale.

Cercetătorii au realizat și o simulare în acest sens. Poți vedea cum o crăpătură s-ar extinde mai mult dacă nanocristalele din smalț ar fi orientate în sensul în care cercetătorii credeau inițial că sunt.

Astfel, aceste nanoparticule din smalțul dinților cresc rezistența smalțului la nano-scară, care este fundamental importantă pentru a rezista forțelor din timpul mestecatului.